Werkgroep dag na dag


VRIJDAG 25 OKTOBER 2019 : BEDRIJFSHULP


Een vrijwilligersteam van het IT-bedrijf Collibra Belgium kwam in het kader van hun Give One Week-actie op het fortdak het zuidelijke platform tussen de 15cm-kanonnentoren en de zuidelijke houwitsertoren clearen. Dank !


ZONDAG 20 OKTOBER 2019 : TUSSENVERSLAG MILAN SELS OVER METAALDETECTIE


Milan startte begin augustus in de zuidoostelijke punt van het forteiland met een systematisch metaaldetectoronderzoek (zie 1/8). Zijn eerste tussenverslag meldt de vondst van resten van Belgische en Amerikaanse legeruniformen, een loopgravenmortiergranaat uit WO1, Amerikaanse hulzen van een machinegun, zo goed als intacte Belgische Mauserpatronen uit 1939, voor- en naoorlogse Belgische munten, Duitse hulzen, glazen flessen uit de jaren 1930-1950 (o.m. van een vroegere Oelegemse brouwerij).


MAANDAG 23 SEPTEMBER 2019 : WATERONDERZOEK FORTGRACHT, BIOTISCHE INDEX = 7.


Het jaarlijks wateronderzoek door de Lierse Sint-Aloysiusschool op maandagen 16 en 23 september gaf voor de fortgracht een biotische index 7 (= vrij zuiver water), voor het Grote Schijn 5 en 4 ( = verontreinigd tot zwaar verontreinigd) en voor het Antitankkanaal 5 (= verontreinigd). Als we de vergelijking maken met vorig jaar zien we ongeveer dezelfde resultaten.


ZATERDAG 14 SEPTEMBER 2019 OM 19 U : VLEERMUISAVOND 3


Ideale warme avond, ruim gelegenheid tot vleerspotten. Een 40-tal geïnteresseerden. Hulp van Jorne, Kevin (presentaties), Glenn, Guy (gidsing), Maarten en conservator.


ZONDAG 8 SEPTEMBER 2019 VANAF 11 U : EUROPEAN FORTRESS DAY


Redelijk fris weer (17°C). Drie grote rondleidingen om 11 u, 14 u, 15 u 30. Meerdere kleine rondleidingen tussendoor. In het totaal 135 bezoekers. Hulp van Jorne, Glenn, Guy, Peter, Maarten en conservator. Bezoek van Raf Deroo, Brussels Liaison voor EFFORTS (European Federation of Fortified Sites) en van dr.Jan Dockx, oud-bestuurslid Natuur 2000 en kandidaat-fortgids.


ZATERDAG 24 AUGUSTUS 2019 OM 20 U : INTERNATIONAL BAT NIGHT


Een 30-tal bezoekers. Briefing door Kevin en Jorne. Hulp bij het gidsen door Glenn. Mooie vleermuizenavond, ideaal weer, veel jagende vleren boven de fortgracht.


DONDERDAG 22 AUGUSTUS 2019 : BOMALARM


Rond de middag belde Milan (zie 1/8 hierboven) dat hij een mortiergranaat detecteerde buiten de zuidelijke (“rechtse”) schouderhoekcaponnière aan de voorkant van het forteiland. Jorne is daarop direct poolshoogte gaan nemen en hij heeft de lokale politie en de Dienst voor Opsporing en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) te Blanden/Oud-Heverlee verwittigd. Die laatste is het gelukkig inerte projectiel (zonder ontsteking : zo’n meter lang en 25 kg zwaar) komen ophalen. Maarten zocht ondertussen op dat het om een Belgische 7 cm-zgn.Van Deuren-explosieve mortiergranaat met vleugelpennen gaat, horend bij een loopgraafmortier uit WO1 met vaste inclinatiehoek van 45°, in 1915 uitgevonden door kapitein Pierre Van Deuren. Vermoedelijk werd die mortier tijdens het interbellum op het fort geïnstalleerd bij de omvorming tot infanteriesteunpunt. In Fort Liezele moet er nog een Van Deuren-mortier te bekijken zijn…


DONDERDAG 1-ZONDAG 4 AUGUSTUS 2019 : TERRA NOVA IN FORT OELEGEM (2)


Op donderdagavond en zaterdagavond briefing over de vleermuizen en het fort en rondleiding door de fortgebouwen. Verzorging door Guy, Ludo en conservator.


DONDERDAG 1 AUGUSTUS : START PROJECT METAALDETECTIE


Kennismaking met Milan Sels (Oelegem), die voorstelde om het forteiland systematisch uit te kammen met zijn metaaldetector.


ZONDAG 21 JULI-ZATERDAG 3 AUGUSTUS 2019 : EP-RUPSENMISERIE


Bijna twee weken lang werd er geïnspecteerd en getelefoneerd om aan de rupsenharenmiserie te verhelpen en het Duinen-Heidekamp zowel als Terra Nova mogelijk te blijven houden. Dat bleek niet simpel : niet zoveel groenfirma’s beschikken over de nodige ervaring en materiaal, ze waren alle overbevraagd en ze rekenden voor het verwijderen van de zgn. nesten ca 100 euro aan per boom. Door een gelukkig toeval kwamen we in contact met Hr Weyts van Natuurwerken en deze is op 3 augustus met de hulp van Jorne en Jos de laatste “nesten” geheel belangloos komen verwijderen (er waren al heel wat vlinders uitgekomen, tot in het fort vond je ze terug). Maarten markeerde de aangetaste eiken, we gaan die in de gaten proberen te houden op ei-afzetting. Dat is nog niet zo evident. Eén vrouwelijke EPR-vlinder kan zo’n 300 eitjes afzetten, hoog in een boom. Tegen volgend jaar zouden we zeker wat koolmezennestkastjes moeten kunnen ophangen in de buurt ervan. Ondertussen worden er natuurlijk nogal wat vlinders opgegeten door de vleermuizen, maar een radicale oplossing van het probleem bieden die ook niet…


ZONDAG 21 JULI 2019 : RUPSENALARM


Tim van D&H signaleert nu ook op het forteiland eikenprocessierupsen…

Het kamp van Tim diende te worden opgebroken.

Ze moesten helaas verhuizen naar een rupsvrije omgeving.


VRIJDAG 19 JULI 2019 : DUINEN-HEIDE IN F.O.


Begeleiding door Tim Geerts, 25 deelnemers.


ZONDAG 14 JULI 2019 : KANDIDAAT GIDS


Kennismaking met Maarten Cautereels, historicus, kandidaat-fortgids.


ZONDAG 14 JULI 2019 VANAF 13 U : OPEN NAMIDDAG


Droog maar niet zo aangenaam, bewolkt weer. Toch een 175 bezoekers. Begeleiding door Jorne, Glenn, Dries en conservator.


ZATERDAG 13 JULI 2019 : STUDIEBEZOEK STICHTING MILITAIR ERFGOED (NL)


Negentien Nederlandse fortenkenners kwamen achtereenvolgens Fort Ertbrand, de looppgraven van het Kapelse Mastbos, de sluisbunker van de Antitankracht en tenslotte Fort Oelegem bezoeken. Begeleiding in F.O. door Jorne en conservator.
4-7 JULI 2019 : TERRA NOVA IN FORT OELEGEM

Op 4 en 6 juli briefing over de vleermuizen en het fort en rondleiding door het fort met twee groepen fel geïnteresseerd kids + moeders, resp. vaders. Verzorging door Peter, Guy en conservator.


ZONDAG 30 JUNI 2019 OM 10 U : BEZOEK AANGEVRAAGD DOOR VRIESELHOFADMINISTRATIE.


Drie bezoekersgroepen (totaal 70) voor 20 min-bezoek. Begeleid door Jorne en Glenn.
ZATERDAG 29 JUNI 2019 : OPNIEUW KRAAMKOLONIE


Toen Natuur 2000 anno 1984 Fort Oelegem in beheer bekwam was onze eerste motivatie de vleermuizenoverwintering veilig te stellen, maar vlug constateerden we dat er ook een kraamkamer bestond in het hoofdgebouw. Die bleef daar een tiental jaren bestaan en was dan ineens verdwenen. Jammer. Maar in 2018 manifesteerde zich ineens een nieuwe kraamkamer in de buurt van de poterne. En in 2019 bleek die nog altijd te zijn. Het vraagt wel om wat voorzorgsmaatregelen gezien de situering, niet ver van de toegangspoort.
ZATERDAG 29 JUNI 2019 OM 21 U 15 : VLEERMUISAVOND


Geschikt vleerweer, 30°C ’s avonds, maar meer vleermuizen in de machinekamers (opnieuw kraamkamer !!) dan boven de gracht. Hebben de even superwarme voorgaande avonden ermee te maken ? Ook de belangstelling was beperkt : maar een 15-tal deelnemers, nogal wat afzeggingen. Presentaties door Kevin en Jorne, gidsing door Glenn.ZATERDAG 22 JUNI 2019 : ROEFELBEZOEK


Jorne leidde een 15-tal geïnteresseerde Roefelaars een 30 minuten rond door de fortgebouwen.


ZONDAG 16 JUNI 2019 : FORTENDAG DUFFEL


Goed georganiseerd event. Het ‘spoorwegfortje’ bleek een stuk groter dan verwacht. Een 30-tal infostands van fortwerkgroepen wachtten de bezoekers op. Onze stand werd bemand door Jorne en Glenn.


DINSDAG 11 JUNI 2019 : KORTSMOSSENEXCURSIE


Door de bemiddeling van Peter kregen we een groepje korstmossenkenners op bezoek met o.m. Dries Van den Broeck. Qua zeldzaamheden kwamen op het lijstje : Circinaria calcarea (Plat dambordje), Leptogium turgidum (Muurzwellicheen) en Protoblastenia rupestris (Rode kalksteenkorst), alle op beton gevonden.ZONDAG 9 JUNI 2019 : BEZOEK BREK


B.R.E.K. staat voor Beheerders Rollend Erfgoed Kempen. Zestig leden, gearriveerd met bijna evenveel oldtimer tractors, kregen een fortrondleiding van Guy en de conservator. Rollend erfgoed meets onroerend erfgoed…ZONDAG 9 JUNI 2019 : BEZOEK SCOUTING VAN SPEIJK, DORDRECHT


Leuk bezoek van erg fortgeïnteresseerde Nederlandse scouts. Begeleiding door conservator.
ZONDAG 26 MEI 2019 VANAF 13 U : PARKNAMIDDAG


Zoals de Fietsnamiddag onze voortzetting is van de jarenlang succesrijke provinciale fortenfietsdag is de parknamiddag onze voortzetting van de parkdag van het Agentschap Natuur en Bos. Beide initiatieven werden door genoemde instanties van de ene op de andere dag gestopt (het zegt veel over een bepaald beleid) en daarbij viel ook de communicatie erover op een lager peil. Het was op 26 mei bovendien verkiezingszondag. Niettemin toch een 50-tal geïnteresseerden voor korte rondleidingen door Jorne, Guy en conservator. ZONDAG 19 MEI 2019 VANAF 13 U : OPEN FIETSERSNAMIDDAG


Een open moment verwijzend naar de jarenlang succesrijke fortengordelfietsdagen die het nieuwe provinciebestuur niet meer de moeite vond om te ondersteunen… Weer geen ideaal weer : 73 bezoekers. Coördinatie door Glenn.
VRIJDAG 17 MEI 2019 : FORT OELEGEM OP INSTAGRAM


Jeroen zette het fort ook op Instagram : www.instagram.com/fortoelegem !
ZONDAG 28 APRIL 2019 VANAF 11 U : 35TE OPENDEURDAG


Ondanks het regenweer toch 235 geïnteresseerde bezoekers . Hulp bij het rondgidsen door Jorne, Glenn, Guy, Peter en conservator. De dag en het weekend voordien was er nog heel wat opruimwerk aan voorafgegaan, o.m. het dichten van de ‘put’ in de zuidelijke hoofdgang en het betonneren van de trap naast de zuidelijke 15cm-kanontoren.

DINSDAG 12 MAART 2019 : BUITENLANDS BEZOEK


Op terugweg van een conferentie te Berlijn kwamen twee Indonesische Natuur 2000-correspondenten uit Yogyakarta o.m. een bezoek brengen aan Fort Oelegem. Ze kregen toelichting bij het monument en de vleermuizen door de conservator.

ZONDAG 24 FEBRUARI 2019 :  VLEERMUIZENTELLING 2


Ook bij onze tellingen wordt het effect van de klimaatverandering waarneembaar. De eindfebruaritelling van 2019 gaf 877 exemplaren. Vergelijk met begin januari ? Watervleermuis 276. Baardvleemuis 35. Baard/Brandt’s vleermuis 83. Franjestaart 269. Ingekorven vleermuis 175. Myotis species 22. Gewone dwergvleermuis 10. Vleermuis species 7.ZATERDAG 26 JANUARI 2019 : VERGADERING WGFO


Planning activiteiten 2019
ZONDAG 6 JANUARI 2019 : KANDIDAAT GIDS

Kennismaking met Peter Van Dun, natuurgids, kandidaat-fortgids.

ZONDAG 6 JANUARI 2019 : VLEERTELLING 1


Een nieuw Vlaams vleerrecord van 1481 vleermuizen! De resultaten : Watervleermuis 509, Baardvleermuis 52, Baard/Brandt’s/Nimfvleermuis 72, Franjestaart 627, Ingekorven vleermuis 169, Myotis species 26, Gewone grootoorvleermuis 1, Grootoorvleermuis species 4, Gewone dwergvleermuis 10, Vleermuis species 11. Franjestaart en Ingekorven vleermuis scoren hun hoogste aantallen ooit. De water- en ventilatiegangen waren goed voor zowat de helft van de telaantallen…

P.S. Bij de tellingen vallen elk jaar ook de overwinterende nachtvlinders op. Marc Gorrens wist deze keer mooie foto’s te nemen van Roesje (Scoliopteryx libatrix), Hopsnuituil (Hypena rostralis) en Waaiermot (Alucita hexadactyla).


DONDERDAG 18 OKTOBER 2018 : FLUXYS-DAG


Een team Fluxys-sympathisanten kwam professionele outdoorshulp  bieden bij enkele aanslepende problemen waar ons vrijwilligersgroepje geen raad mee wist : de kaduke voorbrug, de niet voldoende beveiligde ramen van het zuidelijke straatgebouw, de door vandalen tijdens de zomer vernielde reling op de dakrand van het hoofdgebouw.  Indrukwekkend en hoogst gewaardeerd !
ZATERDAG 15 SEPTEMBER 2018 : VLEERMUIZEN-INFOAVOND OM 19 U


Perfecte vleeravond voor een dertigtal bezoekers : geïnteresseerd publiek, goede presentaties door Kevin (vleermuizen) en Jorne (fort), rondleiding door Guy, drukke vleermuizenbeweging boven de gracht.
ZONDAG 9 SEPTEMBER 2018 : OPEN MONUMENTDAG VANAF 10 U


Weer een succes in een fort dat door Dave (dave@dfest.be) voorzien was van geapprecieerde sfeereffecten : 384 bezoekers volgens de registratiepapieren, velen uit de regio maar ook uit Nederland en zelfs Polen. Gidsing van de rondleidingen door de conservator, Jorne, Guy en Dries.
ZONDAG 26 AUGUSTUS : FORTENDAG


Dit keer ver van huis in het Naamse, in Fort Saint-Héribert.  Jorne en Glenn waagden het er niettemin op om daar een  eigen info-tentje op te zetten (de geboden faciliteiten waren minimaal) en de WGFO zo te vertegenwoordigen. spijtig dat onze fortmaquette onder het vervoer leed, Glenn  beloofde te repareren.
ZATERDAG 18 AUGUSTUS 2018 : VLEERMUIZEN-INFOAVOND OM 20 U


Een 45-tal duidelijk erg geïnteresseerde bezoekers w.o. een 10-tal kids. Briefing door Kevin en Jorne, rondleiding door Guy en conservator. Goede vleermuizenobservatie achteraf. Raar : aanval van een vlucht hoornaars op het licht…
WOENSDAG 25 JULI 2018 : ZIJTRAP GEBETONNEERD


Door de goede zorgen van Tim geraakte een oud verlangen gerealiseerd : de betonnering van de zijtrap (van de vm.soldatentoiletten naar het zuidelijk dak van de keelkazerne).ZATERDAG 21 JULI : FORTGRACHT POPULAIR ZWEMWATER


Het verschroeiend zomerweer maakte de toestroom van zwemmers naar vnl. de voorgracht nog groter dan andere jaren. Maar tegelijk ook de opstapeling van papier, blikjes, sigaretten, hondenpoep.  Vrijwilligers die het niet konden aanzien haalden volle winkelkarren met zwerfvuil op, de gemeente wou niet tussenkomen.  De zoveelste aanduiding van een decadente, ontregelde maatschappij ?
DINSDAG 10 JULI 2018 : VERGADERING MET ERFGOED VOORKEMPEN


Samen met Luk had de conservator in het Vrieselhof een onderhoud met Toplina Puttemans van Erfgoed Voorkempen, over de bijstand die we van haar initiatief mogen verwachten bij de organisatie van onze activiteiten : o.m. het 3D-project.ZONDAG 8 JULI 2018  : OPEN NAMIDDAG VANAF 13 U


We profiteerden van het stralend zomerweer dat al tijden aanhoudt…  Een 80-tal belangstellende fietsers kwamen een kijkje nemen.  Rondleidingen door conservator, Jorne, Guy.
ZATERDAG 30 JUNI 2018 : KENNISMAKING MET LUK MOORKENS


Luk stelde ons voor om een 3D-presentatie over het fort te maken voor de website.  Dit spoort op een gelukkige manier met de suggesties die we terzake kregen van de studiegroep Monumenten en Autisme…  Luk wou met de voorbereidingen in het fort al begin juli starten.
ZATERDAG 23 JUNI 2018 : KRAAMKAMER VAN WATERVLEERMUIZENVROUWTJES


Ter gelegenheid van de vleermuizenavond  bleek dat we terug een kraamkolonie hebben, deze keer in een schacht van de machinekamer. Tot augustus dus stilte in acht nemen bij het passeren in de poterne-tunnel…
ZATERDAG 23 JUNI 2018 : VLEERMUIZEN-INFOAVOND OM 21U15


Een 25-tal belangstellenden. Briefing door Kevin en Jorne, rondleiding door conservator en Jorne.
ZATERDAG 23 JUNI 2018 : KIDS/ROEFELDAG (11U EN 13U30)


2 gidsingen  verzorgd door Jorne.
VRIJDAG 15 JUNI 2018 : STUDIEDAG OPSCHRIFTEN EN GRAFFITI IN DE ANTWERPSE FORTEN


Bijgewoond door conservator.  Drukbijgewoonde en leerrijke bijeenkomst. Enkele contacten gelegd i.v.m. conservering kostbare graffiti.
DONDERDAG 14 JUNI 2018 : INFODAG BEGELEIDING AUTISTISCHE BEZOEKERS


Bijgewoond door conservator. We gaan proberen enkele raadgevingen in de praktijk te brengen.

ZONDAG 10 JUNI : PERSBEZOEK


Mw.Ellie Maerevoet, reporter van Plus Magazine. Rondgeleid door conservator. Het artikel verschijnt in oktober.

ZATERDAG 9 JUNI : DEELNAME AAN STUDIEMOMENT ERFGOED VOORKEMPEN


Erfgoed Voorkempen is een intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst  (°2017) die betaald wordt door de Vlaamse overheid en 9 Voorkempense gemeenten. De interesses zijn archeologie, landschappen, vorming en publiekswerking.  Dit jaar is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed en dat heeft Erfgoed Voorkempen 28.000 € euro extra opgebracht. Men wil dat nu optimaal aanwenden  en met name het militair erfgoed zou daar mee van moeten profiteren : men wil de verenigingen die op dat vlak actief zijn ondersteunen op communicatiegebied, toeristische producten ontwikkelen, aan educatie en vorming doen (een studiedag in 2019) en een “bunkeradoptieproject” waarmaken.  Om dat aan de geïnteresseerden toe te lichten was er een studie-voormiddag in de Oude Pastorij te Essen. We zijn benieuwd.
ZONDAG 3 JUNI 2018 : OPEN NAMIDDAG


Op deze manier zetten we de (door ANB spijtig genoeg opgegeven) traditie van de Parkdagen voort : een 55 bezoekers.  Begeleiding door Jorne, Glenn, Guy en conservator.
ZONDAG 20 MEI 2018 : TOERISME VOOR AUTISME


Sien Depoortere van Toerisme voor Autisme (toerismevoorautisme.be) bezorgde een Visueel Stappenplan om autistische bezoekers het bezoek aan Fort Oelegem wat makkelijker te maken.
ZONDAG 20 MEI 2018 : FORTENGORDELDAG


Deze dag wordt onder stimulans van de provinciediensten een grootschalige gebeurtenis. Fort Oelegem doet al mee van de eerste keer. Op een zonnige dag zorgden Jorne, Glenn, Kevin en Guy van 10 tot na 18 u voor de opvang en de rondleiding van de bezoekende fietsers.


P.S. Glenn zorgde voor deze gelegenheid voor een totale update van de fortverlichting, met energievriendelijkere ledlampen.
WOENSDAG 9 MEI 2018 : INTERFEST-BEZOEK


Interfest e.V. (Studienkreis für internationales Festungs-, Militär und Schutzbauwesens)  hield op 6-10 mei zijn jaarlijks congres dit jaar te Antwerpen, i.s.m. de Simon Stevinstichting. Op 9 mei was er ’s voormiddags een bezoek aan Fort Oelegem voorzien. Zo’n 35 fortenfreaks uit heel Duitsland (Berlijn, München, Chemnitz, Keulen, Friedrischshafen…) werden opgevangen door Guy en de conservator.  Geïnteresseerde en vriendelijke mensen met een gedegen fortenkennis.
ZONDAG 6 MEI 2018 : BEZOEK GIDSEN FORT KESSEL


Grondig bezoek van alle fortruimten. Leerrijke discussies over o.m. de aanpassingen tijdens het zgn. Interbellum.
ZATERDAG 5 MEI 2018 : BEZOEK AAN FORT WALEM (1878)


Op uitnodiging van Sonia en Jean-Marie en de Heemkundige Kring werden 6 van ons rondgeleid door het grote domein en de fortgebouwen : sommige daarvan, zoals het officierengebouw, hebben gewoon kasteelproporties, het kwam intact uit twee oorlogen en werd in de jaren 1990 door asielzoekers in brand gestoken. We zagen ook de enorme stapels verroeste gasmaskers liggen in de voorgebouwen : de Belgische Staat bestelde er einde de jaren 1930 op kosten van de belastingbetalers twee miljoen van, die moesten zogezegd tegen 38 BEF van toen aan de burgers verkocht worden. En het art-decokruis van Joseph Diongre (Flageygebouw !) dat in 1930 bovenop het hoofdfront werd opgericht, een memoriaal voor de soldaten die nog altijd onder het puin van de ontplofte caponnière liggen. In Walem overwinteren meervleermuizen en ingekorven vleermuizen…


P.S. Op het karton bij elk gasmasker lazen we :


Anti-Gasmasker Type AG.9 voor Passieve Bevolking. Officieel aangenomen door den Bond voor Luchtbescherming (Toelatingen Nrs 172 en 173).  Dit gasmasker mag slechts gebruikt worden tegen oorlogsgassen. Het biedt geen bescherming tegen verlichtingsgas (gaz d’eclairage) .Het zou gevaarlijk zijn om het tegen industrieele gassen te gebruiken en in geval van brand. Société Anonyme pour le Commerce et l’Industrie du Caoutchouc “SACIC” ,55 Quai au Bois à brûler, Bruxelles.

ZONDAG 29 APRIL 2018 : OPENDEURDAG VANAF 11 U


Ondanks het bewolkte en regenachtige weer een serieuze opkomst : ca 370 bezoekers. Hulp van Jorne, Glenn, Guy en Dennis. Op zaterdag ook hulp van Tim & Co om het hele forteiland bezoeksklaar te krijgen. Interessant : bij de bezoekers was er ook een groep oud-Natuurtweeduizenders o.l.v. Sasja…
Zaterdag 21 APRIL 2018 : VOORBEREIDINGSWERK


Glenn en Jos maaiden het noordelijke binnenplein en het poternedak. Glenn had tevoren ook de zandtrap naar de soldatentoiletten al voorzien van een degelijke touwleuning.VRIJDAG 20 APRIL 2018 : VLEERMUIZENONDERZOEK


Erik Verreycken van het Constrained Systems Lab (Departement Elektronica-ICT) van de Universiteit Antwerpen doet onderzoek naar akoestische trackingsystemen met focus op het traceren van vleermuizen. Hij stelde zijn ultrasone microfoons ’s avonds op op de fortbrug om zo naar de bijzonder actieve vleermuizen te kunnen ‘luisteren’. Interessant om ook eens te vergelijken met het meer bekende zenderingsonderzoek.


VRIJDAG 13 APRIL  2018 : NIEUWE GIDS


Kennismaking met en briefing van Guy Hens. Hij wil op 29/4 al komen helpen.
ZATERDAG 24 MAART 2018 : LENTEVERGADERING WERKGROEP


Voorbereiding bezoeksseizoen 2018.
ZONDAG 25 FEBRUARI 2018 : VLEERMUIZENTELLING 2


Totaal 1031 exx. Watervleermuis 304. Baardvleermuis 68. Baard/Brandt’s vleermuis 51, Franjestaart 406. Ingekorven vleermuis 144. Gewone dwergvleermuis 21. Gewone grootoorvleermuis 4.


Weinig verschil voor Baardvleermuis en Ingekorven vleermuis. Een pak minder in de watergangen. Vooral Watervleermuis en Franjestaart verhuisd.

VRIJDAG 9 FEBRUARI 2018 : VERSLAG VLEERMUISINVENTARISATIE VRIESELHOF


De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) stuurde een verslag over een inventarisatie van  de vleermuizen in het Vrieselhof die zij in de zomer van 2017 uitvoerde in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).


In feite draaide het om 117 ha Vrieselhof + een deel van het buitenglacis van Fort Oelegem en heeft het te maken met een managementplan. Dat voorziet kwaliteitsverbetering van boshabitat, rekening houdend met de vereisten van aan bos verbonden vleermuizen zoals Bechstein’s vleermuis, franjestaart, Brandt’s vleermuis/baardvleermuis en gewone/grijze grootoorvleermuis : stuctuurrijk loofbos met mantels en zomen, dreven, open plekken en voldoende oude bomen met holten en spleten.


De inventarisatie gaf de volgende soorten : gewone dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis, kleine dwergvleermuis, laatvlieger, rosse vleermuis, watervleermuis, meervleermuis, franjestaart, baardvleermuis, ingekorven vleermuis en gewone grootoorvleermuis. De zolder van kasteel Vrieselhof herbergt een grootorenkolonie, terwijl de kasteelremise als zomerverblijf fungeert voor gewone dwergvleermuizen.


Gebleken is ook dat de Antitankgracht tussen de Knodbaan en Fort Oelegem een jachtgebied is voor een groot aantal vleermuissoorten : gewone dwergvleermuis, grootoorvleermuis, watervleermuis, laatvlieger, in het najaar ook ruige dwergvleermuis. En op de fortgracht zelf werden geobserveerd : watervleermuis, gewone dwergvleermuis, rosse vleermuis en laatvlieger. Dat laatste wisten we natuurlijk al van onze vleermuizen-infoavonden…
ZONDAG 7 JANUARI 2018 : VLEERMUIZENTELLING 1


In het totaal 1297 exx. geteld. Watervleermuis 494. Baard/Brandt’s vleermuis 109. Franjestaart 465. Ingekorven vleermuis 147. Gewone grootoorvleermuis 7. Gewone dwergvleermuis 10. Ruige dwergvleermuis 1.


Vermeldenswaard : nieuw record voor de ingekorven vleermuis, ruige dwergvleermuis was al jaren niet meer gezien.
© 2020 Werkgroep Fort Oelegem - Alle rechten voorbehouden