Achtergrondinfo activiteiten

VLEERMUIZEN-INFOAVOND  (6eu)


Een vleermuizen-infoavond start met briefings over de vleermuizen en over het fort.


Daarna volgt een begeleide wandeling van ongeveer een uur door de fortgebouwen waarbij de gids uitleg geeft over de functie van de verschillende ruimten in de periode net voor WO1 en waarbij hij ook de aandacht zal vragen voor de plaatsen waar de vleermuizen bij voorkeur komen overwinteren.


Ondertussen is het donker geworden en dan kunnen we op de fortbrug met behulp van een bat detector en wat bijlichting de vleermuizen op het spoor komen die 's nachts boven de fortgracht op insecten jagen (een vleermuis eet op een droge zomernacht zowat haar gewicht aan muggen, nachtvlindertjes enz. op) ...


OPEN FORTNAMIDDAG (2eu)


Op een Open Fortnamiddag voorzien we rondleidingen van het korte type die  ca. 20 minuten duren.


De fortgids geeft u eerst een inleiding over de geschiedenis  van het fort en de fortvleermuizen.


Daarna wordt u doorheen de poterne (de centrale tunnel) meegenomen tot in het hoofdgebouw  en kan u ook het noordelijke binnenplein bekijken.


Deze rondleidingen worden van 13 u af om het half uur gehouden, tot 16 u.


DE OPENDEURDAGEN EN MONUMENTDAGEN IN FORT OELEGEM  (5 of 2eu)


Op de Opendeurdagen en de Monumentdagen voorzien we rondleidingen van het langere en het kortere type.


Bij de langere rondleidingen die iets meer dan een uur duren voert de gids u na een inleiding langs

de brugzaal, de vm. machineruimten, de grote munitiekamer, het vm.schootsbureel, de troepenkamers, de vm. fortkeuken,  een bommenlift onder een houwitsertoren en de galerij naar de noordelijke schouderhoekcaponnière. Daarna neemt u een trap naar het dak van het hoofdgebouw waar u o.m. de contouren van een vm. 15 cm-kanonnentoren kan  bekijken, om daarna over het dak van de poterne en de vm. soldatentoiletten in het "straatgebouw' (de zgn. keelkazerne) te belanden en zo terug bij de fortpoort te geraken.


Onderweg toont de gids u uiteraard ook de plaatsen in het fort waar de vleermuizen bij voorkeur overwinteren : overdag in het bezoekseizoen gaat u deze nachtdieren zo goed als niet tegenkomen.


Die langere rondleidingen kan u op afspraak volgen om 11 u, om 14 u en om 15 u 30.


De kortere rondleidingen duren ca.20 minuten.


De fortgids geeft u eerst een inleiding over de geschiedenis  van het fort en de fortvleermuizen.


Daarna wordt u doorheen de poterne (de centrale tunnel) meegenomen tot in het hoofdgebouw  en kan u ook het noordelijke binnenplein bekijken.


Deze rondleidingen worden van 11 u 30 af om het half uur gehouden, tot 16 u.


Buiten de lange en alle korte rondleidingen  bent u tot 16 u ook welkom in de 'groene' omgeving van de fortgebouwen en kunt u langs de binnenoever van de fortgracht een natuurpad bewandelen waar enkele genummerde paaltjes de aandacht vragen voor een interessant natuurgegeven.