Over de Werkgroep

Over ons

De Werkgroep Fort Oelegem beheerd sinds 1984 het monument en de vleermuizenoverwinteringsplaats van Fort Oelegem. Om voor het behoud van het monument en van de vleermuizenkolonie een groot sociaal draagvlaak te creëren stelt de werkgroep Fort Oelegem het fort regelmatig open voor belangstellende bezoeker, groepen en schoolklassen. Kortom, al wie belang stelt in het monument, de natuur van het forteiland en de vleermuizen. Verder organiseert de werkgroep geregeld infoavonden.


Om het fort te onderhouden, de vleermuizen te beschermen en de mensen rond te leiden hebben we steeds nood aan extra vrijwilligers.

Wie interesse heeft om ook actief lid te worden (gratis!) en mee te helpen als fortgids of in een andere functie kan altijd contact opnemen met ons.

Onze leden:


Conservatorgroep:


Julius: ConservatorJorne: Veiligheid en visserij


"Al jaren ben ik al geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, en meer bepaald in de landingen in Normandië.

Door die interesse zocht ik samen met Glenn en een andere vriend vaak de bossen op om “legertje” te spelen, tot we uiteindelijk het Fort van ‘s-Gravenwezel vonden en meer wilden weten over wat het ooit was geweest.

Bij het opzoeken van informatie over dat fort leerden we de Antwerpse fortengordel kennen (wow, er waren er dus nog veel meer!) en vonden we het enige fort in onze buurt waar we binnen konden.

Tijdens de opendeurdag van Fort Oelegem gingen we een eerste keer het fort binnen. De conservator vroeg ons of we interesse hadden om zelf te gidsen en na wat bedenktijd stuurden we diezelfde avond een mail met ons antwoord.

In het begin waren we enkel gids, maar al heel snel hielden we ons ook bezig met een groot deel van het fortbeheer. Nu zijn we er al 5 jaar bij, hebben we een heleboel verantwoordelijkheden én heel wat contacten bij overheden, natuurkenners en fortexperts.

Mijn doel als vrijwilliger bij Fort Oelegem? Een fort creëren dat leerzaam en aangenaam is voor bezoekers en dat ook het belangrijkste vleermuizenreservaat wordt van Vlaanderen of zelfs België."Glenn: Onderhoud en EHBO


"Van kleins af aan ben ik al geïnteresseerd in alles wat met het leger te maken heeft en vooral over WOII. Samen met mijn beste vriend Jorne en andere een vriend gingen we als kind al naar het bos om legertje te spelen.

Mijn vader zei dat ik eens een kijkje moest gaan nemen in het Fort van ’s Gravenwezel. Hoewel ik nog niet veel wist over forten, ben ik samen met Jorne een kijkje gaan nemen. Na ons bezoek is onze belangstelling in forten sterk gegroeid, en wilden we ook andere forten gaan bezichtigen!

Zo kwamen we terecht bij het Fort van Oelegem.

Nadat we het fort verschillende keren bezocht hadden, werd ons gevraagd om gids te worden. Daar moesten we niet lang over nadenken!

Door al het voorbereidend opzoekwerk kwamen we heel veel interessante dingen te weten over het fort in al z'n aspecten. Het was veel werk om de meest volledige en relevante informatie te vinden en te bundelen.

Nu zijn we meer dan enkel gidsen: we houden ons ook bezig met het beheer en de beveiliging van het fort. Ook de bescherming en het beheer van het vleermuizenreservaat tijdens de wintermaanden nemen we voor onze rekening.

Mijn doel als vrijwilliger bij Fort Oelegem?

Zoveel mogelijk mensen, geïnteresseerden, voorbijgangers en sympathisanten informeren over het fort en deze bewust maken van het mooie erfgoed in de buurt. Het geeft me voldoening om mijn passie door te geven en de belangstelling voor het fort te zien groeien."Guy, Ludo, Peter,Thomas: Gidsen

Jeroen:Marketing en informatie


Kevin: Vleermuizeninfo


KLJ Halle, Duinen-Heide: Terreinhulp T


Jo, Mikey,Jos: Administratieve/logistieke hulp


Wout, Ben: Vleermuizenadvies


Julius, Estelle, Koenraad: Vertegenwoordiging Natuur 2000


Koen: Vertegenwoordiging PIF