Overige natuur

Naast vleermuizen, vlinders en vogels is er ook nog heel wat andere natuur te vinden op het forteiland. Zo zijn er verschillende korstmossen te vinden op en rond het fort en is er een heuse beverburcht gebouwd langs de binnenoever van het eiland.

Wil je deze natuur eens in het echt komen bekijken? Bezoek dan ons fort en volg ook het natuurpad dat rondom het eiland loopt.

Beverburcht

Aan de binnenoever van het forteiland heeft een bever een heuse burcht gebouwd. Je ziet dit als een grote stapel van verschillende takken, die de onderwateringang tot de burcht verbergen.

Rondom het fort zie je ook verschillende sporen van de aanwezigheid van een bever. Verschillende kleine boompjes zijn doorgeknaagd om te gebruiken in de burcht. Op grotere bomen zie je grote stukken waar de bever schors heeft weggeknaagd.

Wildcamera filmt bever Fort van Oelegem (Marc Gorrens, 15 november 2022)

Korstmossen

Natuurkundig gezien zijn korstmossen geen planten, maar een symbiose van een schimmel en een alg. Het zijn dus twee organismen die langdurig samenleven en elkaar nodig hebben om te kunnen blijven leven. Ze zijn dus niet hetzelfde als mossen, want zij vallen wel onder de planten en korstmossen onder de schimmels.
Korstmossen groeien zeer traag en het weinige voedsel dat ze nodig hebben kunnen ze halen uit de regen of de lucht. Ze komen vooral voor op plaatsen waar ze niet verdrongen kunnen worden door andere planten. Boomschors en kaal gesteente zijn dan ook ideale locaties, wat in en rond het fort ruim aanwezig is. Ze zijn gevoelig aan luchtverontreiniging, waardoor ze wel eens gebruikt worden om na te gaan hoe erg de vervuiling is in een omgeving.
Ook de korstmossen zijn in vele varianten terug te vinden. Hieronder een opsomming van de verschillende die op het fort te vinden zijn.

Broeden doet de ijsvogel voornamelijk in steile wanden, maar ook een visrijke waterplas is een populaire broedplaats. Tijdens de winter blijft hij voornamelijk in onze regio.

Cladonia furcata

Gevorkt heidestaartje

Het gevorkt heidestaartje groeit op de grond van schrale graslanden die meestal in de buurt van een kunstlijn gelegen zijn. Het bestaat uit rechtopstaande holle stengels met spitse, bruine uiteindes en onregelmatige vertakkingen. De blaadjes bevinden zich verspreid langs de stengel.

Cladonia furcata (Valentin Hamon)
Cladonia subulata (Jason Hollinger)
Cladonia subalata

Kronkelheidstaartje

Het kronkelheidstaartje groeit op zure, zanderige tot leemachtige bodems en komt daarom vaak voor in heidevelden, bermen en taluds. Het bestaat uit veel verschillende lange, poederige staafjes die zeer gevarieerd zijn en een grijsbruine of groenachtig grijze kleur hebben. Soms hebben deze staafjes vertakte bekers en de blaadjes zitten hier en daar verspreid op de staafjes.