Werkgroep dag na dag

 

 

ZATERDAG 8 APRIL 2017 :

BEGRAFENIS MW.A.SMEYERS-BRAUSCH

 

Een delegatie van het WGFO-bestuur was aanwezig bij de begrafenis van de moeder van de fortconservator te Kapellen. Namens de hele werkgroep legden zij een bloemenkrans neer op het graf. Een vriendschapsbetuiging die nooit vergeten zal worden.

 

 

VRIJDAG 31 MAART 2017 :

LOOPGRAVEN-STUDIEDAG

 

De Provincie Antwerpen organiseerde in het Vrieselhof een studiedag over loopgraven, o.m. naar aanleiding van de onderzoeken van de Universiteit Gent (dr.Gheyle, zie Nieuws Fort Oelegem 2016). Jorne vertegenwoordigde ons daar en toonde de deelnemers “onze” loopgraven. Deze dateren van voor WO2 en dienden om soldaten verdekt naar hun schuttersposten te krijgen…

 

 

 

 

ZONDAG 26 MAART 2017 :

VERGADERING WGFO-RUNNERS

 

Afspraken werden gemaakt over het activiteitenprogramma en de bezoeken in 2017 en over verschillende

onderhoudsprojecten. Ook de nieuwe opzet met de Nieuwsbrief werd besproken en een meer systematische aanpak van de propaganda.

 

 

 

25 FEBRUARI 2017 :

TWEEDE FORTVLEERMUIZENTELLING 2017

 

Het warme februari-einde joeg heel wat beestjes uit de watergangen. Die vleermuizen vonden dan een koelere plek elders in het fort of blijkbaar ook daarbuiten : alles samen 1/3 minder dan begin januari. De weggevlogen vleren waren zowel baard- als dwergvleermuizen maar vooral franjestaarten. De ingekorven vleermuizen doen duidelijk niet mee aan die voorjaarsverhuis. De resultaten van deze telling : 884 vleermuizen, waaronder 277 Watervleermuizen, 93 Baardvleermuizen, 10 Baard/Brandt/Nimfvleermuizen, 336 Franjestaarten, 138 Ingekorven vleermuizen, 1 Gewone grootoorvleermuis, 3 Gewone dwergvleermuizen.

 

ZONDAG 5 FEBRUARI 2017 :

KENNISMAKING MET JEROEN CALLEBAUT

 

Jeroen bood zich aan om de fortnieuwsbrief apart ter harte te nemen. We zijn al aan de 34ste jaargang toe wat de verspreiding van fortnieuws betreft, maar de laatste jaren kon het alleen gebeuren als we er tijd voor hadden en in een bescheiden gedaante. We zijn dus erg blij met Jeroen’s aanbod. In het Vrieselhof werd besproken wat er allemaal bij komt kijken.

 

ZATERDAG 7 JANUARI 2017 :

NIEUW VLAAMS VLEERRECORD

 

De januaritelling in Fort Oelegem gaf 1330 vleermuizen, een nieuw Vlaams overwinteringsrecord…

Geteld werden o.m. 384 Watervleermuizen, 128 Baardvleermuizen, 607 Franjestaarten (!), 118 Ingekorven vleermuizen, 15 Gewone grootoorvleermuizen, 27 Gewone dwergvleermuizen. Wie meer info wil kan de soorten-verspreidingskaartjes opvragen.

 

 

 

 

 

ZATERDAG 22 OKTOBER :

CHICAGO CUBS WORDEN NA 70 JAAR TERUG KAMPIOEN IN DE NATIONAL LEAGUE.

 

Op de noordelijke muur van de vm.Commandokamer in Fort Oelegem lieten Amerikaanse soldaten in oktober 1945 de resultaten achter van de honkbal-kampioenschapwedstrijd tussen de Chicago Cubs en de Detroit Tigers. Mogelijk door de “Vloek van de Geit” wonnen de Cubs sedertdien en 70 jaar lang geen prijs meer. Op 22 oktober 2016 versloegen ze echter de LA Dodgers en werden ze kampioen in de National League. Nu mogen ze de World Series spelen tegen de winnaar van de American League, de Cleveland Indians…

 

 

ZATERDAG 22 OKTOBER :

NAAR EMBOURG

 

Op uitnodiging van de fortgidsen van Fort Kessel ging een WGFO-delegatie mee op plaatsbezoek in Fort Embourg bij Luik.

 

 

DINSDAG 11 OKTOBER :

EVALUATIEVERGADERING PROVINCIAAL NATUURFEEST 2016

 

Jorne ging in het Vrieselhof mee de evaluatie maken van het (uitgeregende) Provinciaal Natuurfeest 2015 en tegelijk wat vernemen over de plannen voor 2017.

 

 

 

ZATERDAG 8 OKTOBER :

VLEERMUIZEN KEREN TERUG

 

De koude avonden en nachten (4°C) hebben hun effect op de insecten, de vleermuizen zijn al overal in gaten en spleten en op de muren terug te vinden… Buiten werkte Jonas nog even door aan het uitgraven van de top van de noordelijke grote kanonnentoren, de contouren zijn nu duidelijk herkenbaar.

 

 

ZONDAG 2 OKTOBER :

HISTORISCHE EXCURSIE VRIESELHOF

 

Georganiseerd door de Provincie, ook de rol van Fort Oelegem bij de vernietiging in 1914 kwam ter sprake.

Deelname door Jorne en Glenn

 

ZATERDAG 17 SEPTEMBER :

VLEERMUIZEN-INFOAVOND

 

Fijn vleermuizenweer. Een 50-tal bezoekers, briefings door Kevin en Jorne, hulp bij het rondleiden door Glenn. Mooie waarnemingen van water- en dwergvleermuizen vanop de fortbrug, er waren er ook al aan het rondzwermen. Hiermee werd de reeks open fortmomenten van 2016 besloten, nog eens een dank aan Jorne en Glenn voor het telkens heen- en weer sleuren van al het nodige materiaal…

 

 

 

ZONDAG 11 SEPTEMBER :

MONUMENTDAG IN FORT OELEGEM

 

Het weer was weer niet je dat, gelukkig stopte de ochtendregen nog voor de poortopening om 11 u.

In de loop van de dag meldden zich een 65-tal bezoekers voor langere en kortere rondleidingen.

Met het oog op de Monumentdag legden Glenn en Jorne vooraf nog een laatste acrobatische hand aan de lichtbedrading in de poterne. Wanneer het past en het de vleermuizen niet hindert kunnen we nu de belangrijkste te bezoeken fortruimten naar believen verlichten.

 

 

ZATERDAG 27 AUGUSTUS :

INTERNATIONAL BAT NIGHT IN FORT OELEGEM

 

Voor een vijftigtal belangstellenden. Inleidende presentaties door Kevin en Jorne, daarna rondleiding door het fort en observatie van veel op insecten jagende vleermuizen boven de fortgracht. Ook waarneming van de fort-kerkuilen in vm. kanongat : moeder en jong – mogelijk nog 2de jong. Terug van weggeweest…

 

 

ZATERDAG 6 AUGUSTUS :

WERKDAG

 

Een drukke werkdag vandaag in het fort. Tim & maten kwamen verder werken aan het cleanen van het natuurpad met de bosmaaier en aan het repareren van de trapjes. Jorne deed aanvullend bosmaaierwerk. Glenn zag de elektriciteit na en vervoerde een hele kar rommel uit de rechtse bovenruimte van de vm traditorebatterij (keelcaponnière). De bedoeling is om deze mettertijd ook te gebruiken bij het briefen van bezoekers. Jonas probeerde verder te werken aan het vrijmaken van de bovencontouren van de noordelijke vm 15cm-geschutskoepel. Het was warm en mooi insectenweer op deze Vlinderteldag. We zagen Atalanta’s , Gehakkelde aurelia’s en Koolwitjes. Bij de fortbrug was er drukke beweging van heidelibellen (Sympetrum) en massa’s schaatsenrijdertjes (Gerris) op het water…

 

 

 

 

ZATERDAG 30 JULI :

WERKEN AAN HET NATUURLEERPAD

 

In juli-augustus wordt er al sedert 1985 aan onderhoudswerk gedaan op het fortdomein. Deze zomer zorgden Tim en enkele vrijwilligers van Duinen & Heide voor het schilderen van de onderkant van het vernieuwde dek van de eerste brug en ook voor de reparatie van enkele trapjes. Op 30 juli startten we een projectje om het natuurleerpad terug bruikbaar te hebben tegen het nieuwe schooljaar : de be-paling van de 15 stopplaatsen, het “opener” maken van het pad met de bosmaaier, het oppuntstellen van de documentatie voor de leerkrachten en leerlingen. Hulp wordt gegeven door Jan, Jonas, Jos en Tim.

P.S. Tijdens de voorbesprekingen op de brug ’s ochtends rond 10 u vlogen er voortdurend 2 ijsvogeltjes heen en weer over de fortgracht. Aan het begin van de oprit en ook op het fortdomein zelf zien we nu al enkele weken Atalantavlinders rondfladderen.

 

 

 

 

DINSDAG 19 JULI :

KAMP DUINEN&Heide:

 

Volgens de jaarlijkse traditie is er in Juli weer heel wat leven op het fort.

Tot het einde van de maand verblijven er waar een groep kinderen op het fort voor de tijd van hun leven.

Onder deskundige begeleiding van Tim Geerts en zijn kampleiding zal er weer heel wat gelopen en gezwommen worden op het eiland.

Wil je er zelf bij zijn volgend jaar hou dan zeker hun website in de gaten of geef ons een seintje dat je intresse hebt.

duinen-heide.be

Volwassenen kunnen helaas niet deelnemen ;)

 

 

ZATERDAG 16 JULI :

KENNISMAKING MET JONAS JBILOU

 

Begeleid door Nico De Pelsmaeker (Elegast). I.v.m. onderhoudsprojectje Natuurleerpad, startend op 30 juli. Opgevangen en rondgeleid door conservator.

 

 

 

WOENSDAG 13 JULI :

PLAATSBEZOEK JOACHIM PIENS

 

Voornoemde Joachim kwam vandaag op plaatsbezoek in het fort, om het fort en onze werking er rond te leren kennen. Hij werd opgevangen en rondgeleid door Jorne.

 

 

 

VRIJDAG 1 JULI :

OP ZOEK NAAR MUURSCHILDERINGEN EN GRAFFITI

 

Joachim Piens van het (Antwerps) provinciaal project Fortengordels startte een zoektocht naar overgebleven historische muurschilderingen en graffiti in de forten. We wezen hem op de door de WGFO geredde Duitse opschriften in o.m. de Poterne, op de Amerikaanse graffiti in de Commandokamer (1945), op de Duitse graffiti aan de voet van de vm. Beobachtungsturm boven de noordwestelijke galerij (de eerste strofe van het marslied Gloria Viktoria in gothisch schrijfschrift, de kerktekening, de spotprent met de muishelm) en op de naam Van Brusselen in de zuidwestelijke galerij.

 

 

 

ZATERDAG 25 JUNI :

DE KERKUIL TERUG !

 

Bij de voorbereiding van de vleeravond viel ons op dat er in het oude “kerkuilenlokaal” verse braakballen en kleine, halfwit/halfrosse kerkuilveertjes op de vloer lagen. De kerkuil is dus in het fort terug van weggeweest…

Spijtig genoeg vond Glenn ook een dode witte kwik in de brugkelder, het beestje moet de weg naar buiten niet teruggevonden hebben?

 

 

 

ZATERDAG 25 JUNI :

ROEFELDAG, VLEERMUIZEN-INFOAVOND

 

Een drukke dag, op de eerste plaats voor Jorne en Glenn. Eerst 3 Roefel-rondleidingen voor telkens een 20 kids uit Ranst. Daarna om 21 u de eerste vleermuizen-infoavond van 2016. Het hardnekkige regenweer had blijkbaar velen afgeschrikt, de opkomst was eerder beperkt (20-tal bezoekers). Kevin en Jorne zorgden voor de briefing, Jorne deed de rondleiding. Tegen 23 u stopte de regen gelukkig en kwamen er wat vleren voor de bat detectors, opmerkelijk veel de brug overbogende dwergvleermuizen.

 

 

DINSDAG 31 MEI :

KARPERSTERFTE

 

Meerdere vissers signaleren dode karpers in de fortgracht. Doodsoorzaak onbekend . In het voorjaar is de weerstand van karpers in ons klimaat op zijn laagst. Men spreekt dan vlug van SVC (Spring Viraemia of Carp), een dodelijke virusziekte…

 

 

ZONDAG 29 MEI :

VERGADERING WERKGROEPSBESTUUR

 

In de Remise van het Vrieselhofkasteel na het Natuurfeest. Evaluatie voorjaar en planning rest bezoeksseizoen,

evaluatie vleermuizenpresentatie. Over de communicatie(dropbox). Over de hangende kwesties : gidsje, vleermuizenkasten.

 

 

WEEKEND 28-29 MEI :

PROVINCIAAL NATUURFEEST IN DOMEIN VRIESELHOF, OELEGEM

 

De provinciale organisatoren en wijzelf troffen het opnieuw niet met het weer. Onze bijdrage bestond uit een goed bijgewoonde fort-vleermuizeninfoavond op 28 mei met een 60-tal deelnemers, tegen het einde van de rondleiding was het overvloedig regen, donder en bliksem en geen vleermuizen. Op 29 mei stelden we ons lokaal in het kasteel open voor bezichtiging van o.m. de fortmaquette. ’s Namiddags waren er fortrondleidingen met vleermuizeninfo, goed voor opnieuw een 60 deelnemers. Leuk was dat we een aantal oudleden mochten tegenkomen die vroeger ook met het fort en de vleermuizen te maken hadden. Intensieve hulp bij de voorbereiding en de uitvoering van Jorne, Glenn en Kevin.

 

 

 

PINKSTERZONDAG 15 MEI :

HEROVER DE FORTEN – PROVINCIALE FORTENFIETSDAG

 

Na dagen zomerweer nu weinig interessant koud en regenachtig fietsweer, toch meer dan 250 serieus geïnteresseerde bezoekers (tot uit Nederland toe). Plus een 100-tal kinderen voor het professioneel begeleide abseilavontuur met de Monumentenwachters, die een infostand hadden bij het begin van de oprit. Voorbereiding op zaterdag door Jorne en Glenn, hulp op zondag van dezelfden en Jos : tussen 10 en 18 u begeleidden we doorlopend korte bezoeken van 15 minuten, om 14 u was er een “grote” rondleiding van 1,5 uur. We kregen ook aanmoedigend bezoek van het hoofd van de Provinciale Erfgoeddienst Joke Bungeneers, die ons 2 toffe roll-off infopanelen schonk : een perfecte aanvulling van de foto-canvassen !

 

 

 

 

 

DONDERDAG 28 APRIL :

SPECIAAL BEZOEK

 

Co-conservator Jorne ontvangt vandaag bezoek van afgevaardigden van de monumentenzorgfederatie Herita en van de Monumentenwacht (dit laatste met het oog op het provinciale fortenevenement van 15/5).

 

 

 

ZONDAG 24 APRIL 2016 :

32STE OPENDEURDAG

 

Extreem miezerig en koud aprilsegrillenweer, met veel regen, hagelbuien enz.

Niettemin 448 bezoekers. Intensieve hulp bij organisatie en gidsing van Jorne, Glenn, Kevin, Jos; bij voorbereiding op zaterdag ook van Tim & Co.

 

 

 

WOENSDAG 6 APRIL 2016 :

NIEUWE KAPPINGEN ATG

 

Co-conservator Jorne constateerde serieuze nieuwe kappingen op de hoek van de Goorstraat en de Knodbaan, bij het bruggetje over de Antitankgracht. Hij informeerde bij diverse instanties (Gemeente, ANB) maar deze hadden geen weet van toelatingen.

De natuurinpectie heeft een onderzoek geopent.

 

 

ZATERDAG 19 MAART 2016 :

VERGADERING WERKGROEPSBESTUUR

 

Planning van de activiteiten tijdens het komende, 32ste bezoeksseizoen en van de jaarlijkse onderhoudswerkzaamheden.

De statuten van de feitelijke vereniging WGFO zijn aan herziening/aanvulling toe, idem voor de omschrijving/ toewijzing van de bestuursfuncties.

 

 

 

 

ZONDAG 28 FEBRUARI 2016 :

VLEERMUIZENTELLING 2016/2

 

In het totaal 1069 vleermuizen, waarvan 363 watervleermuizen, 101 baardvleermuizen, 27 baard/Brandt’s/nimfvleermuizen, 374 franjestaarten, 143 ingekorven vleermuizen, 14 gewone grootoorvleermuizen, 12 gewone dwergvleermuizen. De rest : spec. Nauwelijks veranderingen voor de baard/Brandt’s vleermuizen en de ingekorven vleermuizen, idem voor de franjestaarten (maar die verhuisden van de watergangen naar de voorgelegen lokalen : blijkbaar hangen ze daar graag in clustertjes); de watervleermuizen (160 dieren minder) hadden de watergangen ook massaal verlaten.

 

 

 

MAANDAG 22 FEBRUARI 2016 :

VERGADERING REGIONAAL LANDSCHAP DE VOORKEMPEN

 

WGFO was vertegenwoordigd door Jorne en Glenn. Overlopen van talrijke projecten van RLDV (w.o. Schans Schilde), saaie uitleg over het (gigantische) budget, enz.

 

 

 

 

 

DINSDAG 16 FEBRUARI 2016 :

VERGADERING VRIESELHOF

 

WGFO was vertegenwoordigd door Jorne en Glenn. Over aanpassing huishoudelijk reglement, alarm, werken op het domein in 2016 (shift parkings etc).

 

 

 

WOENSDAG 13 JANUARI 2016

GESPREK MET VMM

 

Om 14u had de conservator op de fortbrug een gesprek met de HH.Van Craen en Mertens, VMM-sectorbeheerders voor de Antitankgracht (ATG). Namens de WGFO drukte hij zijn bezorgdheid uit over de boomkappingen bij de vm. Militaire Brug aan de N.W.-punt van de fortgracht en over de VMM-plannen met de ATG. Hr.Van Craen lichtte toe dat VMM het beheer van de ATG als onbevaarbare waterloop van 1ste categorie in 2008 overnam. Over de VMM-plannen was er recentelijk een algemene vergadering met alle betrokken ambtenarendiensten (ANB, Onroerend Erfgoed). Niemand had hem daar geïnformeerd over de eigendomssituatie m.b.t. Fort Oelegem noch over het luwteverzekerend belang van het “bomengordijn” op de oevers van de fortgracht en van de ATG voor de migratie en het nachtelijk foerageren van de vleermuizen. Hij nam daar ter gelegenheid van ons gesprek acte van en hij betuigde zijn spijt over het gebrek aan overleg i.v.m. de gebeurde boomkappingen. Hij ging terdege rekening houden met onze desiderata en hij verzekerde dat er in de toekomst beter contact zal zijn met de WGFO wanneer het fort of de aanpalende segmenten van de ATG nog in the picture zouden komen.

 

 

 

MAANDAG 4 JANUARI 2016 :

ONAANGEKONDIGDE BOOMKAPPINGEN

 

Bij de noordwestelijke hoek van de fortgracht vind je de vrij unieke resten van een oude zgn.militaire brug over de Antitankgracht. De buitenoever is er begroeid met een bomenstruweel van elzen, wilgen, berken, enz. Die bomen zijn nuttig omdat ze voor windluwte zorgen boven het fortgrachtwater en dat is goed voor de vleermuizen die er tijdens hun “actieve” jaargedeelte ’s nachts op insecten komen jagen. Op 5 januari stelde adjunct-conservator Jorne vast dat er op voornoemde hoek een hele partij van die bomen geveld was, met als resultaat een groot open gat in de oeverbegroeiing. Geen enkele instantie had de Fortwerkgroep hiervan verwittigd, we moesten dus zelf gaan uitvinden wie en wat hier achter zit : het bleek de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) te zijn, met een werkplan om de duikers in de buurt van de Antitankgracht van begroeiing te ontdoen. We hebben daarop met de VMM-ambtenaren contact gezocht om te bekomen dat er voortaan bij werken in de buurt van het fort eerst overleg zou zijn met onze werkgroep…

 

 

 

ZONDAG 3 JANUARI 2016 :

VLEERMUIZENTELLING 2016/1

 

Bij een buitentemperatuur van ca.10°C werden binnen Fort Oelegem in het totaal 1287 vleermuizen geteld, iets minder dan de 1321 van 4 januari 2015 : er zaten een kwart minder franjestaarten, te verwachten met dit warmere weer… Opvallendste resultaten waren de 139 ingekorven vleermuizen (een nieuw record tegenover de 114 van vorig jaar) en 524 watervleermuizen (ook een nieuw record). Op een rijtje : 524 watervleermuizen, 136 baardvleermuizen, 42 baard/Brandt’s/nimfvleermuizen, 386 franjestaarten, 139 ingekorven vleermuizen, 15 grootoorvleermuizen, 3 gewone dwergvleermuizen, de rest : spec.

 

 

 

ZATERDAG 7 NOVEMBER 2015

VERGADERING WGFO

 

Evaluatie bezoeksseizoen 2015. Voorbereiding bezoeksseizoen 2016.

 

 

 

 

 

ZONDAG 27 SEPTEMBER 2015

FORTENDAG SIMON STEVIN : DOMEIN RAVERSIJDE, OOSTENDE

 

Het Domein Raversijde (Duinenstraat 147, 8400 Oostende) was lange tijd privédomein van prins Karel van Vlaanderen. die leefde van 1903 tot 1983. Dat zorgde er voor dat dit duingebied buiten het bereik bleef van de projectontwikkelaars : die lui die met enorme winsten de rest van onze kust tot een afschuwelijke betonmuur lieten verworden. Wat het domein vandaag extra-waardevol maakt zijn goed bewaarde restanten van de Atlantikwall, Duitse verdedigingswerken uit de twee laatste wereldoorlogen. O.m. de batterij Aachen, in 1915 gebouwd en de marine kustbatterij MKB Saltzwedel Neu/alias Stp Tirpitz, in gebruik genomen anno 1941. Heel het duindomein wordt overigens dooraderd door 2 km overdekte loopgraven, ook nog in de beste staat. Op de parking bij het museum “Raversijde 1465″ (ter plaatse bevond zich in de Middeleeuwen het vissersdorp Walraversijde, vandaag ten dele gereconstrueerd met middeleeuwse bakstenen) was er een forten-infobeurs georganiseerd, waar we op de WGFO-stand de maquette presenteerden, onder een aantal uitgekozen vleermuizenfoto’s en begeleid door een laptop-diareeks.

 

 

 

 

 

 

ZONDAG 20 SEPTEMBER 2015

BEZOEK GIDSEN FORT EMBOURG

 

Bemiddeld door de Simon Stevin-fortenstichting. Uitgebreid bezoek van vier uur, begeleid door Rudy Van Nunen van Fort Kessel (met vertaling verzorgd door Stef Vandycke) en Jorne. Leverde interessante detailaanvulling van onze fortkennis op, o.m. met betrekking tot de organisatie van de machinekamers. We kregen een uitnodiging voor een tegenbezoek…

 

 

 

 

 

 

 

ZATERDAG 19 SEPTEMBER 2015

VLEERMUIZEN-INFOAVOND 3

 

Het koude midseptemberweer dit jaar had zijn invloed op de belangstelling : maar een 25-tal bezoekers. Toch nog interessante waarnemingen binnen het fort en op de gracht. Tevoren de gebruikelijke briefing en rondleiding.

 

 

 

 

 

 

ZONDAG 13 SEPTEMBER 2015

MONUMENTDAG

 

Bij niet al te aantrekkelijk weer toch een 120 belangstellenden. Uitgebreide rondleidingen door de conservatorsploeg om 11u, 14u en 15u30, tussendoor korte bezoeken van ca.15 minuten voor passerende fietsers.

 

 

 

 

 

 

 

 

ZATERDAG 29 AUGUSTUS 2015

EUROPEAN BAT NIGHT

 

Een 50-tal geïnteresseerden. Briefing door Kevin, rondleidingen door Jorne en Glenn, technische hulp door Jos en Ricko.

 

 

 

 

 

ZONDAG 16 AUGUSTUS 2015

VERGADERING WGFO

 

Voorbereiding komende activiteiten 2015. Test noodplan. Evaluatie schapenproject en werkdagen. Beveiliging linker schouderhoek.

 

 

 

 

 

 

ZATERDAG 11 Juli 2015

Herstellingswerken brug

 

Glenn,Jorne en maat Dave herstelde de intussen los liggende brug.

Tijdens de renovatiewerken had Jos de balken niet goed vast gemaakt waardoor een aantal balken al snel terug los zaten.

Glenn bedacht een ander systeem om ze terug vast te krijgen.

Tijdens onze aanwezigheid merkte we op dat we voor de zoveelste keer "toeristen" hebben binnen gekregen.

Schade was er gelukkig niet maar de vriendelijke indringers namen wel de vitrine kast mee die we van Jos hadden gekregen.

Onze museum stukken zullen we nu dus terug gewoon op de tafel moeten leggen...

 

 

 

ZATERDAG 27 JUNI 2015

ROEFELDAG

 

In samenwerking met de gemeente Ranst. Glenn en Jorne verzorgden om 11 u en om 14 u twee rondleidingen. ‘s Namiddags brachten mensen uit Emblem een pasgeboren jong van een dwergvleermuis naar het fort, ze hadden het diertje op hun oprit gevonden. Jorne en Glenn reden het na de rondleiding naar het vleermuizen-opvangcentrum te Geel.

 

 

 

 

 

ZATERDAG 20 JUNI 2015

VLEERMUIZEN-INFOAVOND

De briefing werd voor de eerste keer verzorgd door Kevin, de rondleiding door Jorne, de ‘logstiek’ door Jos en zijn maat.

Ook voor de eerste keer gebruik gemaakt van onze beamer, de vleermuizen dia's werden door Glenn ingescant en in een powerpoint gezet.

Ook kon Kevin zo een aantal filmpjes laten zien van het zwermonderzoek.

Ook de start van de rondleiding werd door Jorne gegeven aan de hand van een power point.

Goed weer voor vleerobservatie.

 

 

 

 

 

 

 

ZATERDAG 6 JUNI 2015

CONTROLE EIKENPROCESSIERUPS

Het tropisch weer van 5 juni (+ 30°C) deed de zwemmers afzakken naar de fortgracht. Jorne hield een oogje in het zeil en controleerde meteen de situatie i.v.m. het jaarlijkse eikenprocessierupsprobleem. Dat viel mee : hij vond maar een drietal bomen met een kleine rupsenconcentratie. Wordt opgevolgd.

 

 

 

 

 

ZONDAG 31 MEI 2015

PARKDAG ANB

Barslecht regenweer, een reden voor failure. Nauwelijks een moedige fortfan waagde zich het huis uit, in feite een 25-tal. Jammer ook voor sanne raeymaekers van het ijs- en pannenkoekenkraampje die extra-aandacht had willen vragen voor het evenement. Hulp bij het rondgidsen van Jorne en Glenn . Kunstfotograaf Pat Kussé van Schilde kwam wat opnames maken.

 

 

 

 

 

 

ZONDAG 24 MEI 2015

VERHUIS, TWEEDE EPISODE

Het Hallehof is nu zo goed als leeg. Met de inzet van Jorne, Glenn plus Tim en vrienden kon hetgeen begin april nog achtergebleven was nu ook naar het Vrieselhof verhuisd worden. In de kelder werden een achttal gegalvaniseerde Sencys-opbergrekken (draagkracht van één schap 175 kg) in elkaar geknutseld.

 

 

 

ZONDAG 17 MEI 2015

FORTENGORDEL-FIETSDAG

Mooi weer, een voorwaarde voor succes. Eventjes 239 fietsers kwamen op bezoek voor rondleidingen van 15 of 30 minuten. Werd waargemaakt door de conservatorsploeg m.m.v. Jorne, Glenn, Jos en Kevin. Ook compagnon Tom (van de schapen) kwam helpen.

 

 

 

 

 

MAANDAG 27 APRIL 2015

SCHAPEN

Aanknopend bij een vroeger experiment o.l.v. Steven Druyts van het PITO en van het Staltheater werden door Jos en maat Tom twee schapen en twee geiten op het fortdomein geplaatst, waarbij zorg werd gedragen dat deze niet binnen de gebouwen konden komen. Soortgelijke initiatieven met graasdieren werden ook al in andere forten genomen, bvb. in Fort Haasdonk. We kijken uit naar de resultaten.

 

 

 

 

 

ZONDAG 26 APRIL 2015

Opendeurdag Fort Oelegem 2015

Niet al te geschikt weer voor onze 31ste Opendeurdag, de bezoekers kregen deze keer ‘verlichte’ lokalen te bezichtigen en in de ‘fotokamer’ de netjes afgewerkte en plexi-afgedekte fortmaquette van Glenn. Een blikvanger die evengoed op de volgende open momenten te bewonderen zal zijn.

Gewaardeerde assistentie van Jorne, Glenn en Jos, Marc kwam ook langs.

 

 

 

 

 

 

 

4,5 en 6 APRIL 2015

Verhuis Werkgroep

Tijdens het paasweekend verhuiste Glenn en Jorne alle meubels en spullen van kasteel Hallehof naar Kasteel Vrieselhof.

Zondag hielp Jos en de conservator nog mee met het verhuizen van het Natuur2000 archief.

 

 

 

 

 

 

 

ZATERDAG 27 MAART 2015 en Zondag 28 MAART

Schilderwerken Vrieselhof

Glenn en Jorne maakte onze nieuwe lokalen leeg en schilderden de muren van het "WGFO lokaal"

Verder kuisten ze het lokaal en bekeken waar alle meubels komen te staan.

 

 

 

ZATERDAG 27 MAART 2015

RENOVATIE EERSTE FORTBRUG (deel 2)

Deel 2 van de werken aan de brug,vorige week hadden we een aantal balken te kort maar deze zijn in de week aangevuld door Jos en behandeld door Glenn.

 

 

 

 

 

DINSDAG 24 MAART 2015

VERGADERING NALAH

 

Jorne en Glenn vergaderde in het Vrieselhof samen met de andere verenigingen en de provincie over de laatste dingen voor de verhuis en de nieuwe huishoudelijke regels van het kasteel.

We kregen een grote kelder toegewezen waar we ons zwaar materiaal en documentatie in kunnen onderbrengen.

Op het 2de verdiep kregen we een groot lokaal voor te kunnen vergaderen en administratief werk kunnen verrichten en een kleiner lokaal voor verdere documentatie.

 

 

 

 

 

ZATERDAG 21 MAART 2015

BEZOEK UIT DE USA

 

Oude Natuur2000-vriend dr.med. Gagan Kamal (we leerden hem kennen tijdens een alg.vergadering van de IYF in New Delhi, anno 1981, bij het begin van zijn carrière verbleef hij in Engeland en deed hij bvb mee met een vogeltrekweekend op Cap Gris Nez) is tegenwoordig verbonden aan de unief van Iowa in Iowa City, VSA. Hij was voor een vakcongres te Brussel en maakte van die gelegenheid gebruik om nog eens op bezoek te komen in Fort Oelegem en er voornoemde brugwerken te bekijken …

 

 

 

 

 

ZATERDAG 21 MAART 2015

RENOVATIE EERSTE FORTBRUG

 

De balken die ons in de jaren 1980 werden geleverd bij een eerste renovatie van de eerste fortbrug waren van een bedroevende kwaliteit, we zakten er op een bepaald punt zelfs doorheen. Daarom besloten Glenn, Jorne en Jos om tot een nieuwe renovatie over te gaan, met betere balken. Het resultaat van hun werk zal allicht nog vele decenniën kunnen gezien en gebruikt worden

 

 

 

 

ZATERDAG MAART 2015

VERGADERING WGFO

 

Bespreking programma 2015, taakverdeling, noodplan. De fortmaquette van Glenn is zo goed als klaar, hoeft alleen nog plexiglas-omhulsel : mooi werk.

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 5 MAART 2015

FRANSE ARCHITECTUURSTUDENTEN

 

Bezoek van Charlotte Laurentin, Camille Rupin en Anais Herr, studentes aan de Ecole Nationale d’Architecture de Versailles (ENSA-V) over een diplomaproject m.b.t. de buitenste Antwerpse fortengordel.

 

 

 

ZONDAG 22 FEBRUARI 2015

VLEERMUIZENTELLING 2

 

Joop kwam opnieuw uit Purmerend aanrijden, wie ook nog eens opdook was Jef Vrelust… Zoals we gewoon zijn bleken de aantallen iets lager dan in januari; laataankomers zoals de franjestaarten zijn ook de eerste om te vertrekken, met 100 minder dan 8 weken terug. De cijfers : Watervleermuis 415, Baardvleermuis 46, Baard/Brandt’s vleermuis 90, Franjestaart 374, Ingekorven vleermuis 114 (twee meer…), Gewone grootoorvleermuis 8, Gewone dwergvleermuis 18. Totaal : 1108.

 

 

 

VRIJDAG 9 JANUARI 2015

FORT OELEGEM OP ATV

 

In reactie op het vleermuizennieuws nam de Antwerpse televisie een interview af van adjunct-conservator Jorne.

 

 

 

ZONDAG 4 JANUARI 2015

TEMPERATUURSENSORS

 

In het kader van een doctoraatsthesis die zich ook op 5 andere forten focust, plaatste Ralf Gyselings 50 temperatuursensors in diverse fortruimten.

 

 

 

ZONDAG 4 JANUARI 2015

VLEERMUIZENTELLING 1

 

Een bijzondere gast kwam vandaag helemaal uit Purmerend (NL) meetellen : Joop Van den Hoorn, in 1971 secretaris van de Vleermuizenwerkgroep van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN). Op uitnodiging van de WJA, de voorloper van Natuur 2000, hield hij toen in de Antwerpse Boerentoren een enthousiaste lezing over de vleermuizen die bij ons onze vleerinteresse deed ontwaken en die ons later aanzette om de huur van Fort Oelegem te wagen (omwille van het toen al bestaande vleermuizenpotentieel). De telling leverde een nieuw record op : 1321 overwinterende vleermuizen, waaronder 479 watervleermuizen, 76 baardvleermuizen, 92 baard/Brandt’s vleermuizen, 474 franjestaarten, 112 ingekorven vleermuizen, 6 gewone grootoorvleermuizen en 16 gewone dwergvleermuizen. Fort Oelegem blijft het belangrijkste vleermuizenoverwinteringsreservaat in Vlaanderen…

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.FortOelegem.be • ©2017